КОВИД-19  не е локален проблем, който може да бъде разрешен

...
КОВИД-19  не е локален проблем, който може да бъде разрешен
Коментари Харесай

Първа международна среща за борба с КОВИД 19 се проведе в Кърджали, втората ще бъде в Одрин

КОВИД-19  не е местен проблем, който може да бъде позволен от обособените страни в света.

Ковид пандемията е световна и всички страни и би трябвало да се борим дружно против нея. В този смисъл днешната среща е един добър знак за това и аз благодаря на всички участници в нея, че се случи “. Това сподели в края на днешната първа интернационална работна среща „ Общи дейности в битката с КОВИД-19 “ кметът на община Кърджали доктор инж. Хасан Азис, който бе и хазаин на форума.

Пред участниците представители на община Одрин и Тракийския университет от Р Турция, и медици от област Кърджали той акцентира, че пред всички тях стои една доста значима задача, която касае освен лекарското съсловие, само че и локалната власт и това са отговорностите свързани с реализацията на имунизационния развой.

Д-р инж. Хасан Азис анонсира и идната сходна среща, която ще се състои в Одрин и на която с изключение на актуалните участници ще бъдат поканени и представители от Медицинския университет в Пловдив.

Д-р инж. Хасан Азис изрази и специфичните си благодарности към участниците в срещата от Тракийския университет в Одрин в лицето на зам.-ректора проф. доктор Мурат Туркйълмаз, проф. доктор Мустафа Бурак Сейхан и доцент доктор Юмер Салт, както и към зам.-директора на МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “ –Кърджали доктор Георгиева.

От своя страна гостите от Турция също показаха позитивната си оценка от извършената работна среща още повече, че заради близостта на двата района и непрекъснатия пътникопоток е доста значимо медиците от двете страни да беседват и споделят положителни практики от ежедневната си работа с коронавирус заболели. Те споделиха, учудването си от ниския % на имунизираните в нашата страна и споделиха, че в Турция все още са имунизирани към 70% от популацията. Ваксинацията е съдействала и за ниския % на леталните изходи на болни от КОВИД-19 зараза и той все още е 1%.

Що се касае до организацията на работа в лечебните заведения в региона на побратимената ни община бе споделено, че натискът към лечебните заведения и там е огромен, само че не се изпитва усложнения с коронавирус леглата и медицинския личен състав, поради въведената метаморфоза на работа. Ковид леглата са класифицирани, тези в интензивните отделения са увеличени, а лечебните заведения са разкрили нови отделения, които да посрещат единствено коронавирус заболели. Режима на работа на лекарите е съгласуван с новата организация, а ежеседмично комисия от експерти в Университетската болница към Тракийския университет в Одрин заседава и взима решения за лекуването на болните.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР